1. TEMEL PROJE KAVRAMLARI
2. KAPSAM Bilimsel araştırma nedir? Proje nedir? İyi bir projenin nitelikleri Proje değişkenleri Proje nasıl hazırlanır?
3. Bilim Nedir? Genel anlamda Bilimi; geçerliliği kabul edilmiş sistemli bilgiler bütünü olarak tanımlamak mümkündür.
4. Bilimsel araştırma nedir? Bilimsel araştırma, sistematik veri toplama ve analiz etme sürecidir. Bu süreçte mevcut bilgi birikimini artırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için gerekli olan teknolojilerin geliştirilebilmesi için bilgi üretmeye ihtiyaç duyulmaktadır.
5. Bilimsel Araştırma Süreci
6. TÜMDENGELİM Doğruluğu kanıtlama gerektirmeyecek önermelerden yola çıkarak yeni önermeler üretilir. Genel önermeler tüm bilim çevreleri tarafından doğru olarak kabul edilmiş olmalıdır. örneğin: Tüm yıldızlar parlaktır, güneş de parlaktır, o zaman güneş bir yıldızdır. TÜMEVARIM Araştırmalarla elde edilen gözlem sonuçları bir araya getirilerek genel önermeler üretilir. örneğin: Dünya yuvarlaktır, Venüs yuvarlaktır,... Öyleyse gezegenler yuvarlak olur. Bilimsel yöntem
7. BİLİMSEL YÖNTEM Bilimsel düşünmenin en iyi yolu, bilimsel yöntemi uygulamaktır. Böylelikle neden sonuç ilişkilerini daha kolay anlarız. Bilimsel yöntemin çeşitli aşamaları vardır:
8. Gözlem Bir şeyler dikkatimizi çeker !Ne?, Nasıl? Neden? Bilgi Toplama -Kitaplardan, dergilerden, internetten, insanlardan ve kurumlardan bilgi toplama
9. Hipotez Kurma (Varsayımda Bulunma) Sorduğumuz sorunun cevabını ya da cevaplarını düşünürüz ve bunları sıralarız. Deneyle sınanabilecek aşamaları olan bir durum yaratırız, yani hipotez kurarız (varsayımda bulunuruz) Birden fazla hipotez kurabiliriz. Hipotezi Sınamak İçin Deneysel Yöntem Tasarlama Hipotezi sınamak için bir deney tasarlarız. Ne yapacağımızı sırayla belirleriz. Bu sıralama deneysel yöntemdir.
10. Bilimsel araştırmanın nitelikleri A. Bilimsel araştırma problem çözmeye yönelik belli aşamaları kapsayan, yansız, sistemli çalışmalar sürecidir. B. Bilimsel araştırma, doğruluğu test edilmiş, sistemli ve organize, daha önceki bilgilerden hareket ederek literatürde bulunmayan yeni bir bilgiye ulaşmaya çalışır. C. Bilimsel araştırma kendini yenilemeye açıktır. Belirlenen değişkenler ölçülebilir, gözlenebilir olmalı ve başka istatistik yöntemlerle analiz edilip araştırma tekrarlanabilmelidir. D. Bilimsel araştırmanın dayanakları bilimsel ortak ölçütler olmalı. Kişisel kanılar ve duygusal yaklaşımlar olmamalıdır. E. Bilimsel araştırma tarafsız ve tüm eleştirilere açık olmalıdır. F. Bilimsel araştırmada verilerin belli bir sistem bütünlüğünde yayımlanması zorunludur. Yorumsuz araştırma eksiktir, tamamlanmamıştır. G. Bilimsel araştırma; bilim adamları ve araştırmacılar için anlamlı ve önemli olmalıdır. H. Bilimsel araştırma doğal olaylar ve olgular arası ilişkiler sistemini ortaya koyar.
11. PROJE nedir? Proje;belirli bir ekip tarafından, belirli bir başlangıç ve bitiş süresinde,belirlenmiş hedefler doğrultusunda, kaynak kullanılarak, gerçekleştirilen faaliyetler bütünüdür.
12. PROJE nedir? Bilimsel bir çalışma olan projede; gözlem yaparak bilgi toplama, elde edilen bilgilerin düzenlenmesi, bilgiler arasında neden-sonuç ilişkisinin olup olmadığının araştırılması, gelecek nesillere bilgilerin ve sonuçların aktarılması söz konusudur.
13. İyi bir projenin nitelikleri BELİRLİLİK Hedefinizi net olarak tanımlayın
14. İyi bir projenin nitelikleri Belirtilen zaman içinde hedefe ulaşmak için yapılması gerekenler açıkça belirtilmelidir. Hedefin tanımı, ne?, neden? ne zaman? ve nasıl? sorularına cevap vermelidir.
15. İyi bir projenin nitelikleri ÖLÇÜLEBİLİRLİK Hedeflerinizi ölçülebilir göstergelere dayandırın
16. İyi bir projenin nitelikleri Yürütülen proje, hedefe başarılı bir şekilde ulaşılıp ulaşılmadığının değerlendirilebilmesi için sayısal ya da betimleyici ölçümler içermelidir. Yapılan işden çok, verim, dönüşüm zamanı, ölçülen sonuçlardaki sapma, nicelik, nitelik, gibi gözlenebilir olgular üzerine yoğunlaşılmalıdır.
17. İyi bir projenin nitelikleri ULAŞILABİLİRLİK Bir proje ile elde edilebilecekten çok daha fazlasını mı istiyorsunuz?
18. İyi bir projenin nitelikleri Sahip olunan kaynaklar projeyi tamamlamak için yeterli midir? Belirtilen zaman diliminde proje tamamlanabilir mi? Yürütülen projede, yürütücülerin kontrolünde hedefte mantıklı değişiklikler yapılabilir.
19. İyi bir projenin nitelikleri YARARLILIK Seçilen hedef sizin için neden bu kadar önemli?
20. İyi bir projenin nitelikleri Proje kuruma ve topluma fayda sağlamalıdır. Hedeflerin gelişmesi, çalışanların almış oldukları sorumluluğa ve çalışılan departman içindeki iş birliğine bağlıdır.
21. İyi bir projenin nitelikleri ZAMANA BAĞLILIK Hedeflerinize ne zaman ulaşmayı planlıyorsunuz?
22. İyi bir projenin nitelikleri Projenin belirli basamaklarının ve bütününün tamamlanması için kesin bir süre belirlemek, hedefe başarılı bir şekilde ulaşılmasını sağlar. Belirlenen zaman dilimlerinin birbiriyle ilişkilendirilmesi, bir sonraki sonucun başarılı olmasını sağlar.
23. PROJE KAVRAMLARI Her projede temelde 5 farklı değişken bulunmaktadır. Kapsam Kalite Maliyet Zaman Kaynaklar
24. PROJE KAVRAMLARI KAPSAM; projenin sınırlarını tanımlamak, ne yapılıp ne yapılmayacağını ortaya koymaktır.
25. PROJE KAVRAMLARI KALİTE Her proje için 2 çeşit kalite tanımlanmaktadır. Çıktı kalitesi: Proje ile elde edilecek ürün veya hizmetin kalitesi anlamına gelmektedir. İşlem kalitesi: Proje yönetim sürecinin ne kadar iyi işlediğinin göstergesidir.
26. PROJE KAVRAMLARI MALİYET; proje için ayrılan bütçe şeklinde tanımlanır. Proje yöneticisi, projelendirilmiş iş için bir öneri hazırlamalıdır. Bu öneri projenin toplam maliyeti ile ilgili bir tahminden oluşmaktadır.
27. PROJE KAVRAMLARI İŞ-ZAMAN ÇİZELGESİ Proje için bir zaman çizelgesi hazırlanmalıdır.
28. PROJE KAVRAMLARI Proje yöneticisinin amacı, zamanı en etkin biçimde kullanmaktır. Zaman ve maliyet kısıtları arasında ters yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Projede zamanı kısaltma çabası, ileri teknoloji ihtiyacı, fazla mesai gibi nedenlerle maliyetlerde artışa neden olmakta; maliyetleri düşürmeye çalışmak da zamanı uzatabilmektedir.
29. PROJE KAVRAMLARI KAYNAKLAR İnsan, ekipman, fiziksel tesisler veya envanter gibi kaynaklar, sınırlı elde edilebilirliği olan, çizelgelenebilen ve dış kaynaktan kiralanabilen varlıklardır.
30. PROJE KAVRAMLARI Kapsam Üçgeni Projenin kalitesinin zamana, maliyete ve elde bulunan kaynaklara bağlılığını gösterir. KALİTE Kaynaklar Maliyet Zam an
31. PROJE KAVRAMLARI Bu değişkenler birbirlerine bağlı olan değişkenlerdir, birinde meydana gelen bir değişim, projenin dengesinin sağlanması için diğerinde de değişikliğe neden olmaktadır. Değişkenler arasındaki doğrudan etkileşim nedeniyle başarılı bir proje için ayrı ayrı değil, hep birlikte ele alınmaları gerekmektedir.
32. Proje yönetimi nedir? Projenin amacına ve hedeflerine etkin bir biçimde ulaşılması için insanların, zamanın, finansal ve teknik kaynakların planlanması, proje amacı doğrultusunda etkinliklerin düzenlenmesi ve uygulanmasına yardımcı olması amacıyla oluşturulan yöntem ve tekniklerin bütünüdür.
33. Proje nasıl hazırlanır? Projenin bilimsel olması için uygulanması gereken aşamalar; Proje konusunun seçimi Bilgi toplanması Projenin tanımlanması Projenin yürütülmesi Değerlendirme ve rapor yazımı
34. Proje konusunun seçimi Proje konusu; ilgi çeken, üzerinde düşünülen, merak edilen konulardan seçilmelidir. Akla pek çok fikir gelebilir. Bunlar not edilmeli, hemen karar verilmemelidir. Bunlar arasından yapılabilecek, merak duyulan ve ilgi uyandıran bir konu seçilmelidir.
35. Bilgi toplanması Projenin konusu belirlendikten sonra konuyla ilgili kitaplardan, dergilerden, internetten, kaynak kişilerden ve kurumlardan bilgi toplanmalıdır.
36. Projenin tanımlanması Elde edilen bilgiler ışığında projenin amacı, hedefleri, yöntemi, uygulama adımları, çalışma takvimi ve beklenen sonuçları tanımlanmalıdır.
37. Projenin tanımlanması Amaç; elde edilmek istenen sonucun basit anlatımıdır. Projenin amacı iyi tanımlanmadığında, amaca yönelik hedefler ve faaliyetleri tanımlamada sorunlarla karşılaşılabilir.
38. Projenin yürütülmesi Proje, belirlenen amaç, hedefler, yöntemler, uygulama adımları ve takvim doğrultusunda hazırlanır.
39. Projenin yürütülmesi Proje çalışması sırasında izlenecek yol, yapılacak deney ve gözlemler, veri toplama araçları, istatistiksel değerlendirmeler, grafik çizimleri ve hesaplamalar yöntemi belirleyen unsurlardır. Tüm bu aşamalar açık ve net bir biçimde açıklanmalıdır.
40. Değerlendirme ve rapor yazımı Bu aşamada, proje süresince belli aralıklarla ve proje sona erdikten sonra proje sonuçlarının ve etkisinin değerlendirilmesi yapılır, amaca ne ölçüde ulaşıldığı belirtilir.
41. Değerlendirme ve rapor yazımı Raporda, proje çalışmalarında elde edilen sonuçlar yazılır. Bulgular, yazılı ve görsel araçlarla ifade edilir.
42. Proje çalışmalarında dikkat edilecek hususlar Projeler yaratıcı, bilimsel, uygulanabilir, açık ve anlaşılır olmalıdır. Projelerde problemin tanımı, amacı, hedefleri ve faaliyetleri arasında anlamlı ilişki kurulmalıdır. Projeler sürdürülebilir olmalıdır. Projeler, projeyi hazırlayanların kendi özgün eseri olmalı ve daha önce herhangi bir yarışmaya katılmamış olmalıdır. Projeler, alanına yeni, özgün ve estetik bir bakış açısı getirmelidir.
43. Proje çalışmalarında dikkat edilecek hususlar Proje sonucunda, projenin amaç ve hedeflerine ulaşıldığı bilimsel olarak gösterilmelidir. Proje çalışmaları, toplumsal yarar sağlamaya dönük olmalıdır. Proje hazırlayan öğrenciler ile proje rehber öğretmeni arasında birinci derece akrabalık bağı bulunmamalıdır. Proje rehber öğretmenlerinin görevi, projeyi hazırlamak değil, proje hazırlayan öğrencilere rehberlik etmektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder