9. sınıflar tüm liselerde ortaktır. Bu dönemde, liseler arası nakil geçişleri gerçekleştirilebilir. Ancak nakil işlemlerinden önce;
TEOG yerleştirmelerinin sonuçlanması beklenmelidir. TEOG yerleştirmelerinden sonra, Eylül ayının ilk haftasına kadar 3 defa ek yerleştirme daha yapılmaktadır. Her hafta sonunda, o haftaya ait ek yerleştirmeler gerçekleştirilir.
3. ek yerleştirmeden sonra artık kesin kayıtlar belli olmaktadır. Artık bu süreçten sonra nakiller aylık gerçekleştirilir. Nakil işlemleri için şu kuralları takip etmek gerekmektedir.
1- Nakil gidilmek istenilen okulun taban puanı, nakil isteyecek öğrencinin TEOG puanından küçük olmalıdır.
2- Nakil gidilmek istenilen okulda boş öğrenci kontenjanı olmalıdır.
(Kontenjan bilgilerine e-okul sitesinden bakabilirsiniz)
Bu şartlar sağlandıktan sonra, öğrenci kayıtlı olduğu okula dilekçe ile başvurmalıdır. Nakil isteği, her ayın 1. gününden, ayın son gününe kadar dilekçe ile gerçekleştirilebilir. Her ayın son iş günü, nakil başvuruları okullar tarafından kabul veya reddedilir.
Başvurusu kabul edilen öğrenci, takip eden ayın ilk gününden itibaren yeni okuluna gidecektir. Başvurusu reddedilen öğrenci ise, kendi okulunda eğitime devam edecektir. Başvuru kabul ve red işlemleri, okulun kontenjanına göre gerçekleştirilir. Yerleştirme işlemi, puanı en yüksek öğrenciden başlayarak, kontenjan kadar öğrenciyi kabul ederek sonuçlandırılır.
Liselerde 10. sınıfın 1. döneminin sonuna kadar okul türü ve alan değiştirilebilir. Ancak 1. dönem sonundan itibaren okul türü veya alan değişikliği gerçekleştirilemez. Ayrıca Meslek Liselerinde, 11. sınıfın 1. dönem sonuna kadar, seçtiği alanda Dal değişikliği talebinde bulunulabilir. Yani nakil isteğinde bulunurken, başka bir okulda başka bir dala geçiş yapılabilir. Ancak 11. sınıfın 2. döneminden itibaren bu işlem gerçekleştirilemez.
Umarım faydalı olmuştur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder