1. Meslek Liseleri artık Anadolu Meslek Programı ve Anadolu Teknik Programı olmak üzere iki program uyguluyor. Bu Programlardan her ikisinin mezunlarına da, "Teknisyen" ünvanı veriliyor.
2. Mezunlarına, "İş Yeri Açma Belgesi" veriliyor. Mezun oldukları alan/dal bilgisine göre işyeri açabiliyorlar.
3. 3308 Sayılı Kanun gereğince, "Ustalık Belgesi"ne tanınan tüm haklardan faydalanabiliyorlar. Diğer bir deyişle, alanlarında "Usta" sayılıyorlar.
4. Anadolu Teknik Programı mezunları, yabancı dille eğitim görmenin avantajlarına sahip olurlar. Diğer normal liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alırlar. Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alırlar.
5. Kendi alanlarındaki 2 yıllık yüksek öğretim programlarına, EK PUANLI olarak girebiliyorlar. Ancak bunun için 150 taban puanı geçmeleri şart.
6. Kendi alanlarında M.T.O.K fakültelerindeki Mühendislik programlarına, özel kontenjan ile girebiliyorlar. Yani sadece Meslek Lisesi'nde kendi alanlarından mezun olan öğrencilerle yarışacaklar. 2,5 milyon öğrenci ile değil.
7.Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır. KPSS sınavlarında düz lise mezunları için girebilecekleri memur unvanlarına bakarsak, Tren memuru, hizmetli, ambar memuru gibi sınırlı sayıda ve düşük maaşlı yükselemeyecek bölümlerdir. Ama meslek lisesinden mezun olan bir kişi için KPSS başvuru kılavuzuna bakıldığında birçok istihdam yeri, daha fazla eleman sayısıyla beraber işe girme olanakları da yükselmiş oluyor.
8. Kamu kurum ve kuruluşlarında branşlarında görev alan mezunları, genel lise mezunlarına göre bir üste derece ile başlarlar.
9. ATP öğrencileri yaz stajı, AMP öğrencileri ise yıl içerisindeki stajlarından dolayı, mesleğe ve meslek hayatına daha yatkın olarak mezun olurlar.
10. Tüm meslek lisesi öğrencileri 10. sınıftan itibaren iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı okulları tarafından sigortalanırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder