IP Sorgula Öğren (ip adresinizi öğrenin)




IP Adresi Nedir?

IP (İnternet Protokolü) adresi, bir bilgisayar ağında iletişim için internet teknolojisini kullanan bir aygıtın belirleyici numarasıdır. IP adresi, o cihazın hangi servis sağlayıcısı veya ağı kullandığını ve internete nereden bağlandığını belirler. İnternet Servis Sağlayıcısı, internete bağlanan her cihaza benzersiz bir IP adresi tanımlar. IP adresi aynı zamanda, bir aygıtın bir başka  aygıtla da internet aracılığıyla iletişime geçmesini sağlar. IP adresi olan iki cihaz, internete bağlı oldukları sürece, aynı ağa bağlı olmaksızın da birbiriyle etkileşim kurabilir. Ayrıca bir internet sitesine, alan adı yerine sadece IP adresi yazılarak da erişim sağlanabilir.

IP Sorgulama

IP sorgulaması, internete bağlanabilen bir dijital cihazın ya da bir internet sitesinin internete nereden bağlandığını ve/veya hangi internet servisi sağlayıcısını ve ağı kullandığını tespit etmek için yapılan bir sorgulamadır. Bir cihazın IP adresi, o cihazdan IP adresiyle ilgili arama motoru sorguları yaparak  tespit edilebilmektedir. IP adresi, 4 adet 8 bitlik sayı ile ifade edilir. Öktet adı verilen bu sayılar maksimum 3 rakamlıdır ve 254’ten büyük değildir.

Statik/Dinamik IP Numaraları

IP adresleri ikiye ayrılır. Statik IP adresi; hiçbir zaman değişmeyen, kalıcı bir IP adresidir. Dinamik IP adresi ise bir cihaza, internete her bağlanışında yeniden tanımlanan yani geçici bir IP adresidir. Statik IP adresleri bilgisayara, bir elle atanır. Dinamik IP adresleri ise bilgisayar arayüzü ya da sunucu yazılımı tarafından, otomatik olarak atanır. IP adresleri, servis sağlayıcı tarafından, statik olacak şekilde de tanımlanabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder