Sosyal Medya Verileri Üzerinden Siber İstihbarat Faaliyetleri


ISCTURKEY 2015 - VIII. ULUSLARARASI BİLGİ GÜVENLİĞİ VE KRİPTOLOJİ KONFERANSI - 30-31 EKİM 2015 - ANKARA

30 - 31 Ekim 2015 tarihleri arasında gerçekleşen ISCTURKEY 2015 Konferansı'nda sunumunu yaptığım bildirimi aşağıda bulabilirsiniz. 

Çalışmalarınızda ATIF yapmayı unutmayınız...

"Sosyal Medya Verileri Üzerinden Siber İstihbarat Faaliyetleri"

İyi çalışmalar dilerim.

Konferans websitesi: http://www.iscturkey.org



Bildiri tam metnini ISCTURKEY sitesinden indirebilir ve çalışmalarınızda atıf ile kullanabilirsiniz. Bir diğer yol ise, yorumlarda bana ulaşırsanız bildiriyi mail yoluyla da gönderebilirim.






Özet--Toplumsal olayların önceden tespit edilebilmesi veya gerçekleşen olaylarda geriye dönük araştırma yapılabilmesi için, sosyal medya verileri çok önemli bir istihbarat ortamı haline gelmiştir. Siber istihbarat günümüzde gittikçe daha da önem kazanmaktadır. Ülkeler istihbarat kurumlarında siber istihbarat birimleri oluşturmaya başlamıştır. Gereksinimler doğrultusunda farklı program ve algoritmalar kullanılarak, sosyal medya veri yığınlarından istendik sonuçlara ulaşmak mümkündür. İstihbarat açısından çok önemli olan sosyal medya siteleri ticari, akademik veya güvenlik amaçlarıyla analiz edilebilir. Bu çalışmada Türkiye’de sosyal medya üzerinde çok tartışılan bir olay analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerisinden bilgi çıkarımı ve görselleştirme işlemleri yapılmıştır. Bazı anlamlı bilgilere ulaşılmıştır. Türkiye’de TT listesinde pek çok paylaşım reklam amaçlı yapılmaktadır. Gerçek verilere ulaşmak için öncelikle veriler içerisinde temizleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Veriler URL’lerden ve etiketlerden temizlendiğinde daha anlamlı bilgiler ortaya çıkmıştır. Verileri analizi sırasında görülmüştür ki toplum hafızası, benzer olaylar arasında köprü kurabilmektedir. Ayrıca etiketli verilerde de yüksek merkezilik oranları göstermiştir ki bazı kullanıcılar ve twitler, pek çok farklı kullanıcı arasında köprü görevi görmektedir.

Anahtar Kelimeler-- Siber güvenlik, siber istihbarat, istihbarat, nodexl, sosyal medya analizi

Abstract-- Social Media data became very important to identify community events before or to make retrospective research on actual events. Cyber intelligence is gaining importance more today. Countries began to create cyber intelligence units in their intelligence departments. Reaching needed information from social media data stacks is possible with using different programs and algorithms in accordance with requirements. Social media sites which are very important for intelligence can be analyzed with commercial, academical or security purposes. In this study, an event which is discussed very much in Turkey on social media was analyzed. Accesing information and visualization was made on data. Some meaningful results were reached. In Turkey TT list, plenty of sharing is done for advertising purposes. First, data cleaning process was performed in the data to reach the actual data. When data was cleaned from URL’s and hashtags, more meaningful information were accessed. During analysis, it has been seen that community memory is able to establish a bridge among similar events. Also high centrality of data which includes mentions showed that some users and twits are serving like bridges between a lot of different users.

Index Terms— Cyber security, cyber intelligence, intelligence, nodexl, social media analysis


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder