Siber Güvenlikte Yeni Bir Boyut: Sosyal Medya İstihbaratı

18. Akademik Bilişim Konferansı - AB2016 - Adnan Menderes Üniversitesi - Aydın

30 Ocak - 5 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşen AB2016 Konferansı'nda sunumunu yaptığım bildirimi aşağıda bulabilirsiniz. 

Çalışmalarınızda ATIF yapmayı unutmayınız...

"Siber Güvenlikte Yeni Bir Boyut: Sosyal Medya İstihbaratı"

İyi çalışmalar dilerim.

Konferans websitesi: http://ab2016.adu.edu.tr




Bildiri tam metnini AB2016 sitesinden indirebilir ve çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. Bir diğer yol ise, yorumlarda bana ulaşırsanız bildiriyi mail yoluyla da gönderebilirim.



Özet: Bu çalışmada, çağımızın en önemli bilişim unsurlarından birisi olan siber güvenlik konuları arasından siber istihbarata yönelik inceleme yapılmıştır. İstihbarat kavramı açıklanmış, tarihsel gelişimine değinilmiştir. 21. Yüzyılın yeni istihbarat türü olan siber istihbarat konusu açıklanmıştır. Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte daha da önem kazanmış bir disiplin olan büyük veri konusu açıklanarak, sosyal medya istihbaratı ile ilişkilendirilmiştir. Bu alanda büyük veri analiz programları ve görselleştirme programlarına örnekler verilmiştir. Programların özellikleri açıklanmış, siber istihbarat ve sosyal medya istihbaratı potansiyellerine değinilmiştir. Sosyal medyanın gelecekte de istihbarat için büyük bir veri kaynağı olmaya devam edeceği öngörülmektedir. Bu alanda gerçekleştirilecek çalışmalar, pek çok olayın teşhis ve analizinde önemli rol oynayacaktır.

Anahtar Sözcükler: Siber güvenlik, siber istihbarat, sosyal medya, sosyal medya istihbaratı, büyük veri, istihbarat.

A New Dimension In Cyber Security: Social Media Intelligence

Abstract: In this study, an investigation was made on cyber intelligence which is one of the subjects of cyber security which is one of the most important element of IT of our times. Intelligence concept was explained and its historical development was referred. Cyber intelligence which is the new intelligence type of 21th century was explained. Big data which became more important with the widespread use of social media was explained and it was associated with social media intelligence. Big data analysis and visualiation programs were sampled in this area.Features of programs are explained and the potentials of cyber intelligence and social media intelligence were referred. It is stipulated that social media will continue being a big data source for intelligence. Studies which will be made on this area, will play very important role on detection and analysis of a lot of events.


Keywords: Cyber security, cyber intelligence, social media, social media intelligence, big data, intelligence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder