Yeni Liselere Geçiş Sistemi

TEOG sisteminin kaldırılmasının ardından, tüm velilerde yeni sisteme dair soru işaretleri mevcut. Öğrenciler Liselere nasıl yerleştirilecekler?
Çocuğunuz hangi liseye kaydolacak?
Tüm öğrenciler sınava girmek zorunda mı?
Liselere sınavsız kayıt nasıl yapılacak?
Adrese dayalı kayıt sistemi nasıl?
Sınavla öğrenci alan liseler hangileri?
Buna benzer pek çok soru kafaları karıştırmaya başladı... Tüm soruların cevabı bu yazıda.



Öncelikle burada da linkini paylaştığım, her ilde belirli okullar hala sınavla öğrenci alıyor. Bunu belirtelim.

Sınavla öğrenci alan okulların il il listesine BURADAN ulaşabilirsiniz. Sınavın nasıl yapılacağına dair kılavuz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlandı. KILAVUZ İÇİN TIKLAYINIZ...

Her ilde belirlenen bu okullara çocuğunuzun yerleşmesini istiyorsanız, çocuğunuz mutlaka sınava girerek bu sınavda başarılı olmalı. Sınavın nasıl yapılacağı, başvuru koşulları ve zamanı, kılavuzda yazmaktadır. Kılavuzun sonunda ise, tüm illerdeki sınavla öğrenci alacak olan okullar yer almakta. Bu okulların arasında, Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri yer almakta. Bu okullardaki kontenjan bilgilerine de bu kılavuzdan ulaşılabilir.

Öte yandan bu okullara girmek istemeyen, evinin yakınındaki bir okula kayıt yaptırmak isteyen veliler ise, çocuğunu evinin yakınındaki okula doğrudan kayıt yaptırabilecek.

Burada bazı karışıklıklar ortaya çıkabilir. İlki, istenilen okulun kontenjanı. Tabiki kalabalık çevresi bulunan okullardaki kontenjanların, bölgeye yetmeme gibi bir ihtimali var. Bu durumda, öğrencinin ortaokul puanı avantaj sağlamakta.

Bir diğer konu ise yakında olmasa da, istediği sınavsız bir okula ve o okuldaki bölüme kayıt yaptırmak isteyen veliler. Bu veliler de, o okulda öncelikle kendi bölgesindeki öğrencilerin kaydı tamamlandıktan sonra, kontenjan kalması durumunda öğrencilerini kayıt yaptırabileceklerdir.

Yeni liselere giriş sistemi ile ilgili tüm soru ve paylaşımlarınızı, yorum bölümüne yazabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder